OIVN Logo

ODRED IZVIĐAČA "VLADIMIR NAZOR"

Prije .... prije seže u davno davno prije, na početak prošlog stoljeća.

Karlovački odred izviđača osnovan je 14.veljače 1960. godine. Jedan od osnivača tadašnjeg odreda je i poznati  prof. Vladimir Peršin Mrkvica.

No puno prije te godine, već na samim počecima skautizma  u svijetu, u Karlovcu su osnvane prve udruge i odredi.

Skauti u Karlovcu nastaju u razdoblju Austro-ugarske. (1913.)  Tijekom prvog svjetskog rada, organizirani su kao ispomoć u formi  radnih  jedinica u sakupljanju starog papira, odjeće, ljekovitog bilja (lišće kupine) i dr. U Karlovcu se skauti uključuju kao kuriri, nosioci pošte, obavijesti pri Gradskom magistratu i drugim službama. Dočekuju na kolodvoru vlakove s ranjenicima kojima pružaju pomoć.

Godine 1922. Izvidnici Hrvatske stupaju u Slavenski skautski savez.

Dana 24. Travnja 1924. Godine u Karlovcu je osnovan, „Stijeg izvidnika i planinki“. Oni se uklapaju u župske (županija) Hrvatske i Slavonije, te u Savez SHS i postaju članovi međunarodnog skautskog saveza sa sjedištem u Londonu.  Godine 1924. Osnovano je u Karlovcu „Kolo planinki“ koje vodi prof. Nada Demi.

Dana 10. Srpnja 1933. Godine osnovan je klub brđana „Karlovac“. 

U razdoblju II svjetskog rata skautske organizacije nestaju. Poslije rata ponovno se pokreće organiziranje boravka djece u prirodi, pa tako tadašnji štab pionira organizira prvo logorovanje u Ozlju 1950. Godine.

1960. godine osniva se klub brđana „Ivan Marinković“ . Iste godine vođa velikog odreda „Petrova Gora“ Pero Car,  koji je bio začetnik mnogih izviđačkih akcija i organizator izviđačkih jedinica,  po karlovačkim školama osniva odred Pčelica i Poletaraca „Boško Buha“. Dana 14. Veljače 1960. godine u Šumarskoj školi osnivan je odred izviđača „Vladimir Nazor“. Njima se priključuje četa učenica Ekonomske škole pod nazivom „Radoslav Lopašić“. Osnovan je klub brđana "25 maj". Starješina je direktor Ekonomske škole prof. Nikola Tomič, a načelnik Vladimir Peršin – Mrkvica. U svim karlovačkim školama kao i u okolici Karlovca, današnje Karlovačke županije,  bile su organizirane izviđačke jedinice.

U razdoblju Domovinskog rata zamire rad izviđača u Karlovcu, a prve jedinice se organiziraju u Duga Resi (Spider) i Ogulinu (Frankopan).

Dana 9. travnja 2011. godine, na inicijativu skupine "starih" članova nekada jakih odreda "Vladimir Nazor" i "Petrova Gora", saziva se Osnivačka skupština Odreda izviđača "Vladimir Nazor" ( OIVN). Odred danas samostalno radi na području grada i pokriva rad na svim gradskim školama.

I došli smo do trenutka sada.... a što radimo sada pročitajte ovdje