Dana 9. travnja 2011. godine, na inicijativu skupine "starih" članova nekada vrlo jakih odreda "Vladimir Nazor" i "Petrova Gora", saziva se Osnivačka skupština Odreda izviđača "Vladimir Nazor". Odred trenutno broji 50ak članova. Povjest i prapovjest odreda možete pogledati ovdje. 

Odred do danas samostalno radi na području grada Karlovca i pokriva rad sa školama Grabrik, Dragojla Jarnević, Dubovac, Banija i Braća Seljan.

U Donjem Velemeriću vlastitim radom i sredstvima uređen je izviđački centar u kojem se uz potporu grada Karlovca  kroz projekt " Grad prijatelj djece" provode jednodnevni izleti za učenike trećih razedasvih osnovnih škola iz Karlovca. Projekt je polučio uspjeh u izvanškolskom obrazovanju te su i interes za sudjelovanjem pokazale i škole izvan područja grada.

Od svog osnutka, Odred izviđača " Vladimir Nazor" redovno sudjeluje u podjeli Betlehemskog svijetla ljubavi i mira,  kroz vlastitu i kroz organizaciju Saveza izviđača Hrvatske ( www.scouts.hr).

Odred "izviđača " Vladimir Nazor"je član Saveza izviđača Hrvatske, a samim tim i član WOSM svjetske skautske organizacije ( World Organization of Scout Movement). WOSM (www.scout.org) je najmasovniji odgojno obrazovni pokret u svijetu koji trenutno broji 50.000.000 članova.

Odred izviđača " Vladimir Nazor" sudjeluje na akcijama i natjecanjima u organizaciji drugih odreda izviđača iz Hrvatske, te ujedno školuje mlađe izviđače za predvodnike patrola i jata u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske.